Home Opties Optie prijzen Opties AEX Opties AMX
Aandelenopties

Aandelenopties

Een optie is het recht, en niet de plicht, om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen (put) of verkopen (put) tegen een prijs die vooraf is afgesproken (uitoefenprijs) gedurende een bepaalde periode (de looptijd).

Wat is een call en een put optie?
Het recht, en niet de plicht, om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen (call) of verkopen (put) tegen een prijs die vooraf is afgesproken (uitoefenprijs) gedurende een bepaalde periode.

Wanneer koopt u callopties?
Een call optie wordt gekocht als er een koersstijging wordt verwacht. In plaats van de aandelen te kopen, koopt u de callopties. Vanwege de hefboom zal uw winst aanzienlijk hoger uitvallen dan wanneer u de aandelen zelf koopt. Het risico is natuurlijk ook hoger.

Wanneer koopt u putopties?
Een putoptie wordt gekocht indien een koersdaling wordt verwacht of het aandelenbezit beschermd moet worden tegen koersdaling. In het laatste geval wil een aandelenbezitter zijn aandelen niet verkopen. Hij beschermt zijn aandelen door winst te maken op de putopties indien de koers daalt.

Wanneer schrijft u een optie?
Het kan interessant zijn om in plaats van aandelen te kopen, opties te schrijven en/of te verkopen. Het “schrijven”, ook wel verkopen van opties, is niet zonder risico. U krijgt namelijk een leveringsplicht. Daarvoor dient u ook een margin achter de hand te hebben.
Toevoegen aan favorieten