Beleggen in opties
Home Aandelenopties Optieprijzen Opties AEX Opties AMX
Aandelenopties
Via Aandelen-opties.nl


Risico en premie

Stel in het eerder genoemde voorbeeld dat de koers van ING stijgt van € 34,00 naar € 40,00 medio december. Aandelenbezitters hebben dan een op zich prima rendement behaald van 18%, maar als optiebezitter bent u veel meer in uw nopjes. Uw optiepremie zal gestegen zijn van € 1,50 tot € 4,00 (€ 40,00 min de uitoefenprijs van € 36,00 en gezien de bijna verlopen looptijd zal men niet bereid zijn een premie bovenop dit verschil te betalen), oftewel een rendement van 167%!
Is de koers gestegen naar € 42,00 in plaats van € 40,00, dan is het rendementsverschil nog veel indrukwekkender: namelijk 300% voor de optiebezitter tegenover 24% voor de aandelenbezitter! Dit effect van snel oplopende rendementen bij opties heet het hefboomeffect: met een kleine investering kunnen hoge rendementen worden gehaald.

 Maar tegenover deze kans op hele hoge rendementen staat een risico. Namelijk dat u uw aanschaf geheel in rook ziet opgaan. Dit is het geval als de koers van ING medio december niet boven de € 36,00 noteert. En pas boven de € 37,50 gaat u pas winst maken. Dus stel dat medio december de koers van ING € 36,00 bedraagt dan heeft u als aandelenbezitter een rendement gehaald van 6%, terwijl u als optiebezitter met een rendement van -100% een slechte tijd heeft.

Bedenk dus goed waar u aan begint als u overweegt in opties te gaan handelen. In het voorbeeld wordt duidelijk dat het rendement grotendeels afhangt van de koersbeweging van het onderliggende aandeel. Deze zal voor een groot deel bepalend zijn voor de prijs van de optie, oftewel de premie. Maar er zijn ook andere factoren die deze prijs beïnvloeden.

Hieronder volgt een overzicht:

Looptijd

. Hoe langer de looptijd, hoe groter de kans is dat de koers van het onderliggende aandeel door het break-evenpoint heen komt en hoe hoger dus de premie.
 

Uitoefenprijs

. Hoe positiever het verschil tussen uitoefenprijs en de koers van het onderliggende aandeel (dus hoe groter het verschil in geval van een out-of-the-money call optie), hoe lager het risico is dat de schrijver (verkoper) van de optie loopt en dus hoe hoe lager de premie.
 

Koers van de onderliggende waarde

. Een hoge koers van het aandeel levert een relatief hogere optiepremie. Dit natuurlijk in relatie tot de uitoefenprijs. Een visie op het koersverloop van het aandeel levert u dus ook bij de handel in optie voordeel op.

Rentestand

De rente is van invloed, omdat voor het schrijven (verkopen) van de optie een bepaalde zekerheid aangehouden wordt. Hiervoor is geld nodig, dat geleend wordt tegen een rente of niet uitgeleend kan worden tegen die rente. Een hoge rente leidt dus tot een hogere optiepremie.
 

Volatiliteit

. De volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers van het aandeel. Hoe volatieler het aandeel, hoe groter de kans is dat de optie gedurende de looptijd een keer door de uitoefenprijs heen gaat en dus hoe hoger de premie. Uit bovenstaande beschrijvingen zult u ongetwijfeld hebben opgemerkt dat u niet gebonden bent aan het aflopen van een optieserie, maar dat u een aangekochte serie ook weer kunt verkopen tegen een - hopelijk gestegen - premie.

 Tevens is het niet alleen mogelijk opties aan te kopen, maar ook om series te schrijven. Immers, als u een optieserie koopt, koopt u die van iemand (de schrijver). Houdt er rekening mee dat het schrijven van opties nog risicovoller is dan het kopen van opties.

Lees verder verder: Looptijd Opties


Toptraders


De Traderswinkel monitoort de traders objectief en transparant. Als U het zelfde rendement wil behalen als een van de Traders, dan kunt u deze automatisch volgen.Toevoegen aan favorieten