Home Opties Optie prijzen Opties AEX Opties AMX
Opties Aandelen

Opties Aandelen

Een optie is het recht, en niet de plicht, om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen (put) of verkopen (put) tegen een prijs die vooraf is afgesproken (uitoefenprijs) gedurende een bepaalde periode (de looptijd) wordt "optie" genoemd. Lees in deze special alles over opties: de put optie, de put optie, wanneer u een optie kunt kopen en hoe en waarom u opties kunt schrijven.

Wat is een call en een put optie?
Het recht, en niet de plicht, om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen (call) of verkopen (put) tegen een prijs die vooraf is afgesproken (uitoefenprijs) gedurende een bepaalde periode.

Wanneer koopt u cal opties?
Een call optie wordt gekocht als er een koersstijging wordt verwacht. In plaats van de aandelen te kopen, koopt u de call opties. Vanwege de hefboom zal uw winst aanzienlijk hoger uitvallen dan wanneer u de aandelen koopt. De risico is natuurlijk ook hoger.

Wanneer koopt u een put opties?
Een putoptie wordt gekocht indien een koersdaling wordt verwacht of het aandelenbezit beschermd moet worden tegen koersdaling. In het laatste geval wil een aandelenbezitter zijn aandelen niet verkopen. maar beschermd zijn aandelen door winst te maken op de put opties indien de koers daalt.

Wanneer een optie schrijven?
Het kan interessant zijn om in plaats van aandelen te kopen, opties te schrijven en/of te verkopen. Het “schrijven”, ook wel verkopen van opties, is niet zonder risico. U krijgt namelijk een leveringsplicht. Daarvoor dient u ook een margin achter de hand te hebben.


Website counter