Beleggen in opties
Home Aandelenopties Optieprijzen Opties AEX Opties AMX
Aandelenopties
Via Aandelen-opties.nl


Beleggen in Opties

Beleggen in opties betekent dat u het recht koopt of verkoopt om in de toekomst aandelen te kopen of te verkopen. Een optie is dus niets anders dan het recht om aandelen in de toekomst de (ver)kopen.

Hoe werkt Beleggen in opties

Het recht om aandelen te kopen noemt men call-opties, het recht om aandelen te verkopen put-opties. Bij de aanschaf van opties wordt van te voren een prijs afgesproken waartegen u de onderliggende aandelen mag (ver)kopen, de uitoefenprijs, en tot welk tijdstip uw recht geldig is, de vervaldatum. Voor dit recht betaalt u een premie. Deze premie zal afhankelijk zijn van de uitoefenprijs en de looptijd, maar ook van de rente en de volatiliteit van het onderliggende aandeel. De handel in opties verloopt via de effectenbeurs. De voorwaarden voor de handel in opties zijn gestandaardiseerd. Zo heeft één optie altijd betrekking op 100 aandelen en loopt de optie altijd af op de derde vrijdag van de maand.

Basis

Op internet en in de krant stuit u in verband met opties onvermijdelijk op bepaalde 'codes', de serie van een optie. Een voorbeeld van een serie is: 'ING C Dec 07 36.00'. Deze 'code' betekent: de (call) optie die u tot de derde vrijdag van december 2007 het recht geeft om 100 aandelen ING te kopen tegen € 36,00. De prijs die achter de serie staat, is bijvoorbeeld € 1,50. Aangezien deze prijs betrekking heeft op 100 aandelen betaalt u € 150 voor deze transactie. Samenvattend: de uitoefenprijs van de call optie is € 36,00, de vervaldatum is de derde vrijdag van december 2007 en de premie bedraagt € 1,50. Stel nu dat de onderliggende waarde - oftewel de koers van het aandeel ING - op het moment € 34,00 bedraagt. Dit betekent dat de koers tot eind december 2007 minimaal € 2,00 moet stijgen, wilt u de optie kunnen uitoefenen. Immers, als de koers op dat moment lager is dan € 36,00 heeft u niets aan het recht om tegen € 36,00 aandelen ING in te kopen. Uw uitoefenrecht vervalt dan automatisch. Maar een koers van hoger dan € 36,00 op de vervaldatum betekent niet automatisch dat u winst maakt. U heeft immers een premie betaalt voor de optie van € 1,50. U zult dan dus vanaf een koers van € 37,50 winst gaan maken.

Lees verder verder: Intrinsieke waarde

Toptraders


De Traderswinkel monitoort de traders objectief en transparant. Als U het zelfde rendement wil behalen als een van de Traders, dan kunt u deze automatisch volgen.Toevoegen aan favorieten